Grön mat

Hälsa är något av en trend idag, inte minst när det kommer till mat. Dock är det ju som nog många känner till stor skillnad mellan nyttig mat och onyttig mat. Men, vilken mat är då allra nyttigast. Här nedan går vi ett försök att reda ut begreppen.

Ärtskidor

Frukt och grönsaker är något som alltid är nyttigt, oavsett om det handlar om morötter, tomat, apelsin eller äpple. Rekommenderat är att äta upp till ett halvt kilo frukt och grönsaker dagligen. Faktum är att det faktiskt inte är så svårt som det låter att få i sig ett halvt kilo frukt och grönt per dag.

Skivar man en banan i gröten, filen eller yoghurten på morgonen, tar rejält med sallad till lunch eller middag samt äter en apelsin, ett äpple eller någon annan god frukt på kvällen så är man uppe i ett halvt kilo.

Ett bra tips om man vill få i sig så mycket nyttigheter som möjligt är att äta mycket av gröna bladgrönsaker, som spenar, gröna bönor, gröna ärtor och broccoli, eftersom dessa är särskilt rika på vitamin C och K samt folater. Andra livsmedel som också är lite extra nyttiga är bland annat avokado, vita bönor, purjolök och blomkål.

Något som man också bör göra om man vill äta sunt och även hållbart och miljövänligt är att äta mer vegetariskt. Baljväxter i form av linser, bönor, ärtor och sojaprodukter är alla bra livsmedel som det går att göra mycket utav, såväl soppor och grytor som biffar. Nötter är också något som är både gott och nyttigt och som fungerar i en rad olika rätter, som till exempel i grytor, i sallader och på pizzan.