Glada fötter

Det är viktigt för alla att ta hand om sina fötter. Fötterna utsätts dagligen för påfrestningar det gäller att ge dem lite skön omvårdnad emellanåt för fortsatt god livskvalitet. Det finns dock några grupper som är särskilt utsatta och behöver extra väl hand om sina fötter.

Fötter

Dessa är först och främst äldre personer, diabetiker, reumatiker, sjuka och handikappade och psoriasispatienter. De som är yrkesverksamma i arbeten där man står och går mycket har även de ett behov av att ta hand om sina fötter.

Ett tips är att fixa eget hemmaspa efter arbetsveckan eller efter en dag när fötterna tagit extra mycket stryk. På Aftonbladets hemsida finns tips om hur man tar hand om sina fötter hemma. Börja med att tappa upp ett fotbad med kroppsvarmt vatten och låt fötterna ligga i badet cirka 10 minuter för att mjukas upp tillräckligt. Efter det ska man torka fötterna ordentligt innan man filar dem med den grova sidan av fotfilen. Naglarna ska klippas rakt för att inte riskera att nagelkanten växer in i huden och orsakar nageltrång. Avsluta med att smörja in fötterna med en mjukgörande kräm. Den som vill kan även polera och måla tånaglarna i en uppiggande färg!

Om man går eller står man mycket på arbetet kan ben och fötter bli stumma och svullna. Detta kan i sin tur i förlängningen orsaka åderbråck som inte bara är fula utan ger en ökad risk för svullnader och sår. Detta göra kan man enkelt förebygga genom att investera i ett eller flera par stödstrumpor. På nätet finns det butiker som säljer stödstrumpor i flera olika modeller och färgkombinationer. Klassiska tunna strumpbyxor kan användas till vardags. Kompressionsstrumpor är lite tjockare och bidrar till bättre blodcirkulation och ska även vara bra mot träningsvärk.

De lite tjockare stödstrumporna lämpar sig också för långa och tunga arbetspass eller en flygresa som är längre än 6 timmar. Passa på att köpa flera par så att du har att byta med. Köp gärna i ekologisk bomull så långt det är möjligt. Ekologisk bomull är bättre för miljön då de odlas utan kemiska bekämpningsmedel och har mjukare fibrer som känns ännu bättre mot kroppen.