Så här tar du hand om dina växter när du är bortrest

Att ha växter i hemmet kan verkligen göra en stor skillnad när det gäller att skapa en mysig atmosfär och förbättra inomhusluften. Men vad händer när du ska vara borta en längre tid och inte kan ta hand om dina gröna vänner? Oroa dig inte, här är några enkla tips som hjälper dig att hålla dina växter glada och friska även när du är bortrest.

Förbered dina växter
Innan du lämnar hemmet är det en bra idé att förbereda dina växter så att de kan klara sig så länge som möjligt utan vatten och omsorg. Du kan till exempel:

  1. Beskära bort eventuella döda blad eller blommor.
  2. Ta bort ogräs eller eventuella frukter som kan falla och ruttna.
  3. Flytta växterna bort från fönster eller områden med direkt solljus som kan torka ut jorden snabbare.
  4. Använd självbevattnande krukor

Självbevattnande krukor kan vara en räddning när du är bortrest och inte kan vattna dina växter själv. Dessa krukor har en vattenbehållare som håller jorden fuktig under en längre tid och ger dina växter tillräckligt med vatten utan att du behöver göra något. Du kan hitta självbevattnande krukor i många olika storlekar och former, och de är ett bra val för de flesta växter.

Be någon annan att ta hand om dina växter
Om du har någon vän eller granne som kan ta hand om dina växter medan du är borta är det förstås det bästa alternativet. Be personen att vattna dina växter regelbundet, beskära dem om det behövs och se till att de får tillräckligt med ljus. För att göra det enklare kan du förbereda en lista med instruktioner eller till och med en liten skötselguide för varje växt.

Skapa en DIY-automatisk bevattning
Om du gillar att pyssla och vill skapa en egen lösning för att vattna dina växter automatiskt kan du bygga en enkel automatisk bevattning med hjälp av en PET-flaska, en tråd och några små slangar. Genom att fylla flaskan med vatten och placera den upp och ned bredvid din växt kan du använda tråden och slangarna för att skapa en liten bevattningssystem som låter jorden suga upp vatten från flaskan när det behövs.

Tänk på temperaturen
När du är bortrest kan det vara en bra idé att ställa in termostaten så att temperaturen i ditt hem inte blir för varm eller kall för dina växter. De flesta växter trivs bäst i en temperatur på mellan 18 och 24 grader.