Balanserad livsstil

Hitta livsbalansen

Varje dag skriver kvällstidningar om olika typer av livsstilar. De ger tips och råd på hur man kan göra för att få en mer balanserad livsstil. Det är inte enkelt att skapa en balanserad livsstil för sig själv i dagens stressiga samhälle. Här har vi tagit upp några saker som är väsentliga för att få till en balanserad livsstil.

Om kosthållning

Kost är en viktig faktor för att man ska kunna må bra och kunna fungera i vardagen. Helst ska man äta regelbundet och varierat. Det är också viktigt att få i sig de vitaminer och mineraler som kroppen behöver för att fungera som den ska. Linköpings universitet skriver på sin hemsida vad man bör äta för att få ett hälsosammare liv.

Träning och motion

För att få en mer balanserad livsstil finns det flera åtgärder man kan ta till. En av de absolut viktigaste åtgärderna är träningen. Ny forskning från Australien pekar på att en person som inte rör sig tillräckligt löper upp till 40 % större risk att dö i förtid än en person som har en mer aktiv livsstil skriver SVD.

Sömn och vila

Bra sömn är grundpelaren i en balanserad livsstil. Forskare har räknat ut att vi sover en tredjedel av våra liv. Det visar hur viktigt en god nattsömn är för människor. Det är under sömnen som hjärnan bearbetar alla intryck den har tagit in under dagen. En god sömn bidrar också till att man minskar stressen i vardagen. Om man känner sig trött och hängig kan en snabb tupplur under dagen göra susen för att få tillbaka energi.

Kort om stress

Man vet än idag inte helt vad det är som framkallar stress hos människor. Det som händer när man blir stressad är att blodet pumpar ut mycket syre i kroppen och hjärnan blir extra fokuserad. Man kan säga att man blir extra alert för att kunna hantera den jobbiga situationen på bästa sätt. Kortvarig stress behöver inte alltid vara negativt eftersom den hjälper dig att prestera under press. Det är den långvariga stressen som leder till sömnbrist, ätstörningar och andra destruktiva levnadsmönster.