Ekologisk hälsokost

Ekologisk mat och hälsokost är inte riktigt samma sak, men det finns hälsokost som är ekologiskt framställd. De flesta vet att Omega 3-oljor är nyttiga för kroppen. Sådan olja finns i fet fisk, till exempel lax.

Det innebär dock inte per automatik att lax är ekologisk hälsokost då lax som odlas i stora kassar i de norska fjordarna är en tickande miljöbomb på grund av den koncentration av avföring som samlas på botten av fjordarna där laxen odlas. Östersjölax som är vildfångad är däremot ekologisk, men det är tveksamt om den är hälsosam att äta av då Östersjön tyvärr är mycket förgiftad.

HälsokostHälsosamt och ekologiskt

Nötter och linser är mat som vi borde äta mer av. Nötter innehåller antioxidanter vilket anses öka vårt immunförsvar. Hos till exempel Grön Gåva finner man ett stort urval av nötter som är ekologiskt odlade. Cashewnötter är ett bra tillskott i morgonmüslin eller bara som energikick på eftermiddagen på jobbet när krafterna tryter. Cashewnötterna växer vilt på norra Sri Lanka och skördas av bybor som bor i närheten. Det säkerställer att de inte kommer i kontakt med växtgifter eller andra bekämpningsmedel. De förpackas sedan av en organisation knuten till Fair Trade.

Ge järnet med linser och bönor

Järnbrist är en av de vanligaste bristsjukdomarna, främst hos kvinnor i fertil ålder som förlorar lite järn vid varje menstruation. Järn finns i nötter och i linser. Därför är det bra att äta mer av dessa – du får i dig de ämnen du behöver och samtidigt minskar du din miljöpåverkan genom att välja ekologiskt.