Ekolivsstil

Hur lever man en ekologisk livsstil? De allra flesta är överens om att det handlar om att lämna så lite ekologiska avtryck som möjligt. Att ta vara på naturen och dess resurser istället för att enbart utnyttja dem utan att ta hänsyn till effekten av det. En bransch där ekologiska produkter har etablerat sig starkt är inom matsektorn.

Handla ekologiskt

Att prioritera ekologiska varor istället för andra är ett enkelt steg i rätt riktning. Utbudet växer år från år och ju fler som efterfrågar dessa varor desto större kommer utbudet att bli vilket även kan göra att priserna blir lägre. Att handla ekologiskt är därför inte bara ett steg att förbättra sin egen ekologiska livsstil utan även andras. Det märks inte minst i Köpenhamn där 45 % av all livsmedel som blir serverad i offentlig sektor är ekologisk. Frågan är inte om utan när Sverige kan matcha denna siffra. För allt pekar på en stark ekologisk trend även i Sverige.

Odla själv

Att odla är en stor hobby för många svenskar. Oavsett om man bor i villa, och har en stor trädgård med möjlighet till växthus, eller om man bor i en mindre lägenhet utan balkong. Allt handlar bara om att välja grönsaker, frukter och örter utifrån de förutsättningar man har gällande sol och möjlighet att odla ute eller inne. Att odla själv innebär inte bara att man med säkerhet kan utelämna alla giftiga bekämpningsmedel utan även att man sparar naturen på onödiga transportutsläpp. Mer ekologiskt och närproducerat går ju knappast att få när man kan gå ut på balkongen och skörda sina egna tomater.