Odla i trädgårdsland

Våren är här och det är dags att sätta igång årets odlingar. Det kan vara tufft och svårt att få ett trädgårdsland att gå ihop och blomstra men det är värt mödan. Grönsaker som man har odlat själv har en helt annan smak, en friskare och nyttigare smak. 

Gardener

Frösådd inomhus

Första tar du fram dina krukor och lådor där du ska sätta fröna. Täckt botten med jord, mängden ökar i takt med mängden frön. Oftast ska man så två till fyra frön per kruka, några fler om man har sålådor. Följ alltid direktionerna på fröpåsarna: vissa ska ligga ovan jord medan andra ska täckas.

Det gäller att vattna lagom. Jorden ska inte få torka ut för hårt men heller inte dränkas. När plantorna börjar fylla ut krukan ska de flyttas till en större så de har chans att växa ännu mer. Cirka två veckor efter detta kan du börja gödselvattna. Vissa växter kan du behöva plantera om en gång till om de växer riktigt mycket.

När det inte längre finns någon risk för frost på natten kan man förbereda inför att utplantering. Du kan även läsa om förkultivering här.

Så utomhus

Det är dags att placera ut ditt hårda arbete så det kan bli mat för dagen. Ta bort allt ogräs du kan hitta där du tänker plantera. Lägg i gödsel eller någon form av förbättringsmedel innan du ska så: gärna några veckor i förväg om du kommer ihåg. Du hittar bra näring hos Garden Home. Kratta genom jorden så den är fördelad, luftig och fri från kvistar och stenar.

Ställ upp några pinnar och dra snören för att få en rak och fin odlingssträcka. Detta kommer att hjälpa dig när växterna blivit större och det är dags att rensa bort ogräs igen.

Olika grönsaker och rotsaker behöver olika behandlingar. Ta reda på detta innan och dela upp odlingarna utefter det. Lycka till!