Hälsosam mat

Att må bra och att ha en god hälsa är någonting som nog egentligen alla är intresserade av. En av de absolut viktigaste ingredienserna i ett hälsosamt liv är att man äter hälsosam mat, vilket inte alls behöver vara så tråkigt som många kanske tror.

Handla hälsosam matMånga har nog också en föreställning om att det är svårt att ära hälsosam, vilket inte heller är sant. Egentligen handlar det bara om att undvika onyttigheter som till exempel, godis, kakor och alltför mycket fet mat. Ganska självklara saker om man tänker efter.

Någonting som man däremot ska äta mycket av om man vill äta hälsosamt är frukt och grönsaker, gärna 500 gram om dagen, vilket motsvarar ungefär tre stycken äpplen eller bananer eller två stora portioner grönsaker, till exempel två stora morötter. Grönsaker med gröna blad som till exempel spenat och broccoli innehåller mycket vitaminer och mineraler och är därför extra nyttiga.

Övriga saker man också bör tänka på vid val av mat är att i huvudsak välja fullkornsprodukter när det kommer till bröd, gryn, flingor och pasta samt att man bör äta fisk åtminstone ett par gånger i veckan.

Man bör också se till att heller inte äta allt för mycket rött kött, det vill säga nöt- och fläskkött eftersom ett allt för högt intag av detta ökar risken för bland annat diabetes och olika former av cancer.

Så kallad medelhavskost är något som ofta framhålls som nyttigt och hälsosamt, vilket det också är. Medelhavsmat innebär att man äter mycket av till exempel grönsaker, baljväxter, som bönor, linser och ärtor, fisk och skaldjur samt nötter och mandlar. Medelhavsmat hjälper också till att minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

Vad gäller matvanor är det bra om man försöka äta så regelbundet som möjligt, det vill säga alltid ungefär samma tid på dagen, frukost, lunch och middag. Att inte äta för många mellanmål är också ett bra tips och inte heller för nära på det att man ska lägga sig.