Att leva en hållbar livsstil handlar om att både ta hand om sig själv och sin omgivning på ett genomtänkt sätt. Att köpa och äta ekologisk mat är ett exempel då man både främjar miljön och sitt eget mående. Lägger man därtill att försöka köpa så mycket fairtrade som möjligt så har man även gjort en stor etisk insats.
Ett sätt att få fräscha, ekologiska och extremt närodlade produkter är att odla dem själv. Det kan inte bli bättre för miljön helt utan bekämpningsmedel och transporter. Det kan nog inte heller bli bättre för hälsan.
Vilka grödor man kan odla beror främst på hur och var man bor. De som har en lägenhet utan balkong har ju självklart inte samma förutsättningar som den person som har en bakgård med plats för ett eller två växthus. Men det handlar bara om att hitta lösningarna och inte se begränsningarna. Alla kan odla – även om grödorna varierar. Det lättaste är att odla är olika slags groddar. De är lika nyttiga som lätta att få att växa. Fulla av proteiner och vitaminer är de ett perfekt tillskott och framförallt på vintern.
Kryddväxter är ett annat alternativ som också går att odla inomhus. Vissa kräver mer solljus än andra så det är bara frågan om krukorna ska ställas i köksfönstret eller på längre in i köket.
Har man tillgång till balkong kan i stort sett vilka grödor som helst odlas, förutsatt att det inte krävs växthus. De som vill ha egenodlad potatis får däremot tänka till att de verkligen har djupa och breda lådor. Men att odla uppåt är det inte några problem med. Tomater, gurkor och andra grönsaker är perfekta. Kom ihåg bara att ta till ordentligt när odlingen sker i hinkar och lådor. Detta framförallt när det gäller tomaterna. Inte minst eftersom de kräver rejält mycket vatten och lätt torkar ut.