Lättare bli gravid med en hälsosam livsstil

Att ha en sund livsstil är inte bara viktigt för att må bra som helhet. Det är även en stor fördel för den som önskar bil gravid att äta nyttigt och motionera regelbundet.

När man talar om att äta rätt handlar det om ett lagom intag av fett, protein, kolhydrater och kostfiber. Därutöver bör man också få i sig rätt mängd av vitaminer, mineraler och antioxidanter. Du kan läsa mer ingående om detta och den välkända tallriksmodellen på vårdguidens hemsida.

Gravid Om man planerar att bli gravid och lever ett liv där vare sig kost eller motion ges någon större prioritet bör man tänka om och göra rätt. För att din kropp ska kunna hålla sig fertil nog för att ett barn ska kunna bli till världen är det ytterst viktigt att fokusera på din livsstil. Hur man lägger upp sin kost och träning är så klart individuellt då det också är skillnad på vårt energibehov beroende på ålder, kön och kroppsstorlek.

Men summa summarum kan man oberoende av sitt utgångsläge göra små ändringar i sin vardag som i det långa loppet lönar sig för den som önskar bli gravid. Om man vet att man kommer ha svårt att få i sig de näringsämnen man behöver kan man alltid ta kosttillskott. På Graviditetskollen hittar man tillskott särskilt anpassade för den som vill bli gravid – exempelvis folsyra, EPA-glandin och hemofer som alla har positiv påverkan på fertiliteten. Överlag, tänk över vad du stoppar i dig och se om du kan hitta hälsosamma alternativ till det du normalt äter.

Enklast är att göra små förändringar till en början. Ersätt vanlig läsk med light-versioner, börja med regelbundna promenader och försök laga mat med mer grönsaker och fisk. Allt eftersom du gör något till en rutin du knappt tänker på, lägger du till något nytt. På så sätt bygger du en hälsosam livsstil på sikt – något som också kommer att vara bra för ditt barn.