De flesta har säker hört något i stil med att protein är kroppens byggstenar. Och medan det är något av en kliché vid detta lag är det fortfarande väldigt sant. Kroppen behöver därför protein för att fungera normalt och det finns många livsmedel som kan se till att vi fyller detta behov.
Proteinkällor i världen
Från djurriket kan vi få i oss protein på ett antal olika sätt. Kött, fisk och kyckling är väldigt direkta källor. Men vi kan även få det från ägg och mjölkprodukter. Vänder vi oss istället till växtriket kan vi även få protein från spannmål och baljväxter, inkluderat bönor, ärter och linser. Och det är detta man behöver fokusera på om man äter en vegetarisk eller vegansk kost.
Hur mycket protein per dag?
Enligt de nordiska näringsrekommendationerna bör protein stå för mellan 10-20 procent av vårt dagliga kaloriintag. Detta kan då översättas till om kring 50-70 gram protein. Proteinbrist är sällan en risk men kan förekomma hos personer som äter väldigt ensidigt eller har ett mycket lågt energiintag. När vi får i oss för liten mängd kalorier använder kroppen protein som bränsle istället för som byggstenar.
Protein och sjukdom
Det finns dock tillfällen då kroppen inte fungerar som den ska och vissa personer kan faktiskt få proteinrelaterade besvär. Vissa med väldigt känslig mage kan till exempel uppleva besvär när de försöker bryta ned protein från olika källor och man kan då behöva ett alternativt sätt att fylla proteinbehovet. För ett sådant exempel kan man gå till sajten Greatlife. Sjukdomar som nästan helt förhindrar kroppen från att bryta ned protein existerar också. Och medan det låter som ett omöjligt problem är det också ett faktum vi har gjort fantastiska medicinska framsteg och personen som lider av dessa problem kan leva ett helt normalt liv med daglig medicinering och några kostrelaterade tips.