Eco house – bo miljövänligt

Idag finns det möjlighet att bygga miljövänliga hus. Hus som inte bara tar vara på energi, utan som sänker ditt klimatavtryck och som sparar pengar. Vissa kan till och med tjäna in pengar! På marknaden finns en myriad av olika sätt att bygga miljövänligt. Om man är seriös att leva ”eco friendly” så har vi samlat några saker som utgör stapeln i detta levnadssätt. 

Förlora inte värmen

Nästan alla hus som byggs miljövänligt har fönster med två eller fler glas, gärna med gas emellan, för att hålla inne husvärmen. Ännu bättre är att planera vilka fönster som ska gå och öppna och vissa inte. Fönster som inte går att öppna är ännu tätare och hjälper dig att inte förlora värmeenergi genom springor  i lister och karmar. Solens energi kan också användas för att skapa husvärmen genom solpaneler som oftast fäst på taket. De kan vara dyra att köpa in och installera men ger avkastning i värmekostnader under lång tid. Ett sätt att isolera huset på är att fylla mellanväggarna med strimlat tidningspapper istället för att köpa vanlig glasfiberisolering (oroa dig inte, det är brandsäkert).

Återvinn material

Sök på internet efter material. Har man tur hittar man det man söker och får det lite billigare hos en privatperson eller stort företag som har överskott. Annars finns det så mycket material: brädor, stål, takplattor, dörrar och fönster, som bara kastas för att ägaren inte har användning för det längre. Många som vill lämna ett sådant litet klimatavtryck som möjligt, väljer att inhämta mycket material begagnat. En del saker kanske som restaureras innan det kan installeras i bygget, men kostnaden och påverkan på miljön är oftast avsevärt lägre än att köpa nytt.

Sänk vattenmängd och kostnad

Varmvatten kostar mycket och en hel del går igenom systemet utan att ha utnyttjas till sin fullo. Idag finns det extrapumpar som utvinner värmen ur nedspolat varmvatten som sedan återanvänds för att värma upp din nästa dusch. Ecodrain.ca säljer exempelvis dessa. Andra sätt är att ha en tank nedgrävd i trädgården som renar allt nedspolat och använt vatten. Nackdelen är att den är dyr men över tiden betalar den för sig själv.

Var inte rädd att bygga ett s.k ”eco house”. För i slutändan lever du friskare, billigare och miljövänligare.