Rätt produkter för olika hudtyper

När man väljer hudvårdsprodukter är det viktigt att veta att man får en produkt som passar ens hudtyp. Men först måste man ju naturligtvis veta vilken hudtyp man har.

Ta reda på hudtypen

Skincare portrait

För att ta reda på sin hudtyp kan man följa denna enkla procedur:

  1. Tvätta huden med rengöring två gånger och låt den sedan torka utan att applicera några produkter.
  2. Vänta upp till 3 timmar och känn efter emellanåt om det är några förändringar under denna tid.
  3. Tryck en bit papper mot huden och titta på resultatet. Gör detta mot kinden, pannan och hakan.

Om huden ser glansig ut redan efter steg 2 och papperet blick fläckigt har man antingen fet hy eller blandhy, om resultatet är den samma oavsett var man testar är det fet hy, blir papperet bara fläckigt på vissa områden har man blandhy. Blir papperet knappt synbart fläckigt har man normal hy. Förblir papperet rent har man torr hy. Ser man ytliga blodkärl och huden verkar lite lätt genomskinlig efter rengöringen är det en stor chans att man har känslig hy.

Fet hy

Har man fet hy bör man använda oljefria produkter, det bästa är om det också är i gelform. Man kan även använda anti-shine produkter för att dämpa hudens naturliga glans.

Blandhy

Det vanligaste för personer med blandhy är att man har en fet t-zon, torra kinder och normal hy i resten av ansiktet. Blandhy mår bäst av att använda olika produkter för de olika områdena.

Normal hy

Normal hy klarar av de flesta produkter, men man bör inte använda produkter som är riktade mot fet eller torr hy då dessa ofta behandlar ett problem man inte har.

Torr hy

Personer med torr hy är i större behov av fukt och bör använda återfuktande krämer. Undvik produkter med alkohol då dessa torkar ut huden ytterligare.

Känslig hy

De med känslig hy har ofta synbara reaktioner på start mat och produkter med mycket kemikalier. Ekologiska produkter från butiker som Nonique fungerar oftast bäst då de är mer skonsam mot huden. Det är dock viktigt att poängtera att ekologiska produkter fortfarande kan innehålla starkt irriterande ämnen som citron och eteriska oljor, något man inte bör använda om man har känslig hy.