När man är gravid måste man ofta ta en extra titt på kosten och vad man egentligen får i sig. Kostbehovet förändras inte direkt extremt, men det finns några viktiga punkter där behovet av ett eller annat ämne ökar. Till att börja med är det värt att slå hål på myten att man ”äter för två”. Bara för att man är gravid kommer man inte behöva äta mycket större mängder, men det blir speciellt viktigt att se till att man få i sig näringsrik mat. Under graviditeten finns det ett extra stort behov för kroppen av två ämnen: folsyra och järn. Båda dessa går att få i sig genom kosten, men det är inte ovanligt att ta kosttillskott för att garantera att man får i sig tillräckligt. Båda dessa finns i tablettform. Många gravida upplever förstoppning i högre utsträckning under denna tid. För att hjälpa till att motverka detta bör man se till att man äter tillräckligt med fibrer. Att byta ut saker som bröd mot fullkornsvarianter är en bra metod. Frukter och grönsaker bör finnas med på tallriken vid varje måltid. Dessa innehåller många viktiga vitaminer och mineraler. Ju större variation av frukter och grönsaker desto bättre då det även betyder en större variation av vitaminer och mineraler. Fisk är också något man bör se till att äta åtminstone ett par gånger i veckan. Det finns dock fiskar som är bra och en del man bör undvika då de anses innehålla för höga halter miljögifter för gravida. Se ett mer utförligt inlägg om detta här. Se även till att kosten innehåller en hel del nyttiga matfetter. Dessa är viktiga för fostrets utveckling. Men som allting annat bör man tänka sig detta i måtta. När det gäller mättade fetter bör man vara speciellt noga med att inte överkonsumera dem. Slutligen bör man se till att inte få i sig för mycket koffein, socker, salt eller A-vitamin. Och självklart ska man helt undvika tobak och alkohol under graviditeten.
Jun
07
2018